Zorg Aquaria


Mijn grootste passie is de natuur en dan met name al het leven in en rond het water. Ik heb lang nagedacht hoe ik dit kan combineren met mijn gevoel meer te willen doen voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben.

 

Bij een aantal zorginstellingen hebben wij al een aquarium in onderhoud. Eigenlijk ervaren wij al jaren de voordelen van deze combinatie. Toch moet soms het juiste moment daar zijn om alle mogelijkheden te zien. 

Dit heeft geleid tot het concept zorgaquaria.

 

Verschillende onderzoeken laten zien dat huisdieren en met name aquaria in de zorg veel voordelen biedt en het welzijn van mensen verbetert. Dit ervaren wij zelf ook met de aquaria die wij in onderhoud hebben bij enkele zorginstellingen. Een aquarium geeft rust, positieve energie en vrolijkt mensen op.

 

Interessant zijn ook de verschillende onderzoeken die zijn gedaan.

 

Zo onderzocht Edwards het effect van AAT (Animal Assisted Therapy) op voedingsintake bij mensen met alzheimer. Hier zorgt een aquarium in de eetkamer voor een toename van de voedselinname en daarmee het gewicht van bewoners. Tegelijk neemt de benodigde hoeveelheid bijvoeding af en daarmee de kosten.

 

Uit onderzoek van Plymouth University, Exeter University en the National Marine Aquarium blijkt dat kijken naar aquaria een positief effect heeft op het welzijn van mensen en bloeddruk verlaagt.

 

Bioloog Wallace J. Nichols zegt in een interview met Huffington Post dat mensen een “blue mind” hebben die wordt geactiveerd als we in of bij water zijn. Mensen worden blij, gelukkig en tevreden op dat moment.

 

Veel bewijs is te vinden over de positieve effecten van een aquarium. Fantastisch om de verschillende onderzoeken te lezen en bewijs te hebben dat onze ervaring niet op zichzelf staat. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan en vind dat dit meer toegepast kan worden in de zorg. Hoe fantastisch is het om het welzijn van mensen die zorg nodig hebben te vergroten, positieve energie te geven en de gezondheid te verbeteren door beleving van een natuurlijke onderwaterwereld.

 

Wij hebben dan ook het concept zorgaquaria ontwikkeld met de nieuwste technieken om het water schoon en helder te houden. De afmetingen zijn gebaseerd op het onderzoek van Edwards.

 

Nu is de belemmering in de zorg vaak budget. Ik wil deze belemmering wegnemen. Patiënten moeten de positieve effecten kunnen ervaren. 

Wij koppelen dan ook bedrijven en fondsen aan onze zorgaquaria zodat dit bereikbaar wordt voor de zorginstellingen.

 

Uiteraard kunt u ook suggesties doen waar u vindt dat een zorgaquarium moet komen.